HLN: Omzet valt terug tot 7 procent en toch steunt Eccellenza zorgpersoneel

december 21st, 2020 Posted by Resto 0 thoughts on “HLN: Omzet valt terug tot 7 procent en toch steunt Eccellenza zorgpersoneel”

Omzet van 9 restaurant-feestzalen valt terug tot 7 procent en toch steunt eigenaar Rudy (60) zorgpersoneel: “Potjes paté van Klokhof, als hart onder de riem”.

Rudy Maes, eigenaar van negen restaurant-feestzalen in onze regio, strijdt om zijn bedrijf te redden, dat momenteel nog slechts zeven procent van de omzet haalt van vorig jaar. De ondernemer steekt tegelijk onze zorghelden een hart onder de riem, samen met chef-kok Piet Lecot, die ruim honderd potjes paté maakt voor AZ Groeninge. “Geef nooit op. We moeten hier samen door”, vertelt Rudy Maes.

Kuurnenaar Rudy Maes (60) maakt zich zorgen: “We zitten in zwaar financieel weer, het is een helse periode.’ Velen onder ons genoten wel al eens van de sfeer en hoogstaande gerechtjes in een of meerder van zijn negen restaurants – feestzalen: Salons Cortina en Avenue Madeleine in Wevelgem, Kasteel d’Aertrycke en Het Koetshuys in Torhout, Villa Kruiscalsyde in Pittem, Cleen Schardauw in Sint-Eloois-Winkel, Hostellerie Klokhof in Kortrijk, De Hoop in Waregem en Huyze Gezelle in Kuurne. Bekende horecazaken, die ook al wekenlang dicht zijn.

“Ik ben dankbaar voor alle steunmaatregelen van de overheid”, vertelt Rudy Maes. “Maar die dekken lang niet alles voor een groot horecabedrijf zoals het onze. Zo betaal ik bijvoorbeeld alleen al ongeveer 60.000 euro onroerende voorheffing per jaar. en onze omzet is in 2020 nog amper zeven procent van wat het vorig jaar was. Bovendien investeerde we zwaar. Zo kostte het vernieuwen van het restaurant van Klokhof 180.000 euro. Maar niemand kon er al van genieten. Het is rampzalig, maar we blijven positief. Want we hebben nu tijd om alles grondig te analyseren. Zo krijgen onze restaurants-feestzalen nog meer een eigen gezicht, elk met een eigen formule, zodra de horeca heropent. Ik blijf in onze toekomst geloven. En een kapitein verlaat nooit zijn schip.”

Driehonderd medewerkers

Rudy Maes vindt veel steun bij zijn familie. En zijn gedachten gaan uit naar de driehonderd medewerkers van Eccellenza, de groep die de restaurants-feestzalen overkoepelt. “Deze tweede horecasluiting weegt veel zwaarder door dan de eerst, het werkt op hun moreel. Ik denk dat er veel de sector gaan verlaten. Ze zoeken nu een andere jog, om daar te blijven. Ook dat wordt een uitdaging.”

De Kuurnenaar kijkt samen met chef-kok Piet Lecot (62) van Hostellerie Klokhof ook naar het algemeen plaatje. “We moeten de coronamaatregelen volhouden, tot iedereen gevaccineerd is. En alle respect voor de zorghelden, de zorgsector blijft de belangrijkste sector”, vertellen ze. Piet Lecot is op basis van zijn aloude recepten paté aan het maken voor het zorgpersoneel van het ziekenhuis AZ Groeninge op Hoog Kortrijk: 35 potjes van 200 gram met parelhoen, 35 met konijn en 35 met haas. ” Die mensen verdienen dat”, zegt Piet Lecot.

Vriend verloren

“Want we mogen niet vergeten hoe zwaar deze gezondheidscrisis is. Ik verloor met Luc Couvreur een goeie vriend aan Covid-19 en mijn kinderen en een oom kregen al corona. Ik ben zelf toch ook bang hoor, op mijn oudere leeftijd en als roker. Als ik dan lees hoe al die grote vakantiehuizen in de Ardennen al volgeboekt zijn voor de kerstvakantie … dan hou ik mijn hart vast. Het lijkt me toch beter om coronaveilig thuis in je eigen bubbel de feestdagen door te brengen.”
Eccellenza speelt daar zelf op in, met feestelijke foodboxen die je kan bestellen, afhalen of laten leveren. Er werden er al ruim duizend besteld. “Het is een van de grotere online traiteurdienst in de regio”, zegt Piet Lecot. Zo bestellen bedrijven graag foodboxen, om cadeau te doen aan hun personeel. Er is keuze tussen ontbijt- en brunchboxen, ook voor kinderen. Apero, tapas en desserts zitten er ook bij. We geven een voorbeeld.

Kerstkalkoen

Zo omvat een kerstbrunchbox voor twee personen onder meer een fles sprankelende Kir “Les Grands Seigneurs”, minibotercroissants gevuld met banketbakkersroom, kerststol met marsepein, hoeveyoghurt met huisbereide marmelade van rode vruchten, krokante versgebakken toast met mozzarella en tartufo, winterquiche, Parmentier van kerstkalkoen met gekarameliseerde witloof en mousseline en chocoladegebakjes in kersboomvorm.

Alle details over de foodboxen, de prijzen en wanneer je kan bestellen, afhalen of laten leveren staan op www.webshop.eccellenza.be 

Artikel: Peter Lanssens HLN –  Foto’s : Henk Deleu

LEES HIER HET ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS