HLN: Coronaproof heropenen: “Oefendag gepland in Salons Cortina”

juni 4th, 2020 Posted by Uncategorized 0 thoughts on “HLN: Coronaproof heropenen: “Oefendag gepland in Salons Cortina””
Rudy Maes uit Kuurne, zaakvoerder van negen horecazaken in de ruime regio, is opgelucht nu blijkt dat de deuren op maandag 8 juni weer mogen openen. Hij gaat nu in allerijl op zoek naar manieren om de heropening veilig te laten verlopen en plant een oefendag in Salons Cortina in Wevelgem. “Ik krijg maar drie of vier zaken tijdig weer klaar om bezoek te ontvangen”, zegt hij.
De kans is groot dat je ooit al eens aangeschoven hebt aan een tafel in een van de zaken van Rudy Maes. Dat zijn Hostellerie Klokhof in Kortrijk, Salons Cortina en Avenue Madeleine in Wevelgem, restaurant-feestzaal De Hoop in Waregem, restaurant-feestzaal Huyze Gezelle in Kuurne, restaurant-feestzaal Kasteel d’Aertrycke en het Koetshuys in Torhout, restaurant-feestzaal Cleen Schardauw in Sint-Eloois-Winkel en restaurant-feestzaal Villa Kruiscalsyde in Pittem. “Wekelijks mogen we duizenden mensen verwelkomen in onze zaken”, zegt Maes. “Dat dat van de ene dag op de andere niet meer kon, voelde enorm vreemd aan. Ik heb het er wel lastig mee gehad. Maar tegelijk hadden we alle begrip voor de maatregelen die genomen werden, hier kon niemand iets aan doen.”

Te laat

Maes is blij met het nieuws dat horecazaken vanaf maandag weer open mogen. “Maar eerlijk: het nieuws komt wat laat. In andere landen kregen horeca-uitbaters een toekomstperspectief aangeboden. Wij zijn altijd in het ongewisse gebleven, tot enkele dagen geleden. Ik kan niet al mijn zaken tegen maandag voorbereiden op de heropening. Ik vrees dat het bij een drie tot maximum vier zaken zal blijven.”

Buffetten

Want er kruipt veel werk in de voorbereiding van de heropening, zegt Maes. “Wij werken normaal met buffetten, iets dat in deze omstandigheden niet meer mag. We hebben hard gewerkt aan een waardig alternatief, maar dat was niet evident. Vrijdag houden we een oefendag in Cortina om zelf de problemen die zich de kop kunnen opsteken, op tijd te kunnen signaleren en eventueel aanpakken.” Bovendien is er nog steeds veel onduidelijkheid, zegt Maes. “Ik kreeg al een telefoontje of een groep van 30 mag komen eten, desnoods verspreid over drie tafels van tien. In theorie mag dat, maar in de praktijk werk je dan ook mee aan het feit dat een groep van 30 mensen elkaar terugziet. We willen het hier ook serieus aanpakken, en goed doen. Het is dus nog wat afwachten op dat vlak.”

Vaderdag

Toch is Maes blij, dat is het gevoel dat overheerst. “Mensen ontvangen is wat we graag doen. Eindelijk zullen we dat weer kunnen doen. Nu hopen dat de mensen dúrven komen, want ik voel hier en daar toch wel wat angst. Ik denk dat Vaderdag op dat vlak een goeie graadmeter wordt. Als dat een slecht weekend wordt, vrees ik voor de toekomst voor de horeca.”

Artikel: Joyce Mesdag  Foto: ©  Henk Deleu – Xavier Coppens

LEES HIER HET ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS